Tuesday, January 17, 2017

Produs Bio, Cruelty-free sau Vegan? Află care este diferența


Te-au confuzat și pe tine aceste denumiri, sau certificări?
Te-ai întrebat dacă un produs Bio este și Vegan? Sau care este diferența dintre un produs Cruelty-free și unul Vegan?

Hai să aflăm, pe scurt, la ce se referă fiecare!  

Oferta de produse cosmetice crește, iar noi, consumatorii, devenim tot mai conștienți și mai interesați de conținut, ingrediente, cum au fost fabricate cosmeticele, și alte aspecte.
De la produsele cosmetice de igienă (săpunuri, șampoane, deodorante, etc..), până la cele de machiaj sau de îngrijire (creme, etc...), toate sunt etichetate cu diverși „termeni”, unii folosiți mai mult pentru Marketing. Aceste noțiuni aparent sunt clare, însă multitudinea de termeni folositi pot crea confuzie. 

Consumatorii sunt interesați de diverse aspecte:
  •  să evite substanțe potențial nocive (cum ar fi parabeni).
  •  produsul să nu fie testat pe animale (fără-cruzime).
  •  produsul să nu conțină ingredinete de proveniență animală, dar să nici nu fie testat pe animale.
Pentru a asigura consumatorul de aceste aspecte, producătorii își certifică produsele, pentru aspectele pe care le îndeplinesc.

Produsul certificat „Bio” (sau Eco / Organic)
  • ingredientele provin agricultură ecologică - în totalitate sau într-un anumit procent (mentionat pe ambalaj)
  • poate conține ingrediente animale
  • poate fi testat pe animale: deși în general ingredientele naturale nu au nevoie să fie testate pe animale, certificarea bio nu garantează ca produsul nu este testat pe animale
Produsul certificat „Cruelty-free”
  • nu a fost testat pe animale
  • de regulă conține substanțe naturale (care nu necesită testare)
  • poate să conțină ingrediente animale, deși denumirea de cruelty-free (fără cruzime) este puțin confuză: dacă produsul conține produse animale, este automat implicat factorul cruzime.
Produsul certificat „Vegan”
  • conform cu informațiile Autorităților de certificare verificate (și menționate mai jos) produsul nu conține ingrediente de origine animală și care nu au fost testate pe animale
  • un produs prezentat ca și *vegetarian: are în compoziție derivate de animale, dar care nu duc la moartea animalului (spre exemplu ceara de albine)
  • atenție la produsele „fals” vegane care sunt promovate ca și vegane pentru că nu conțin ingrediente animale, dar pot fi testate pe animale (atenție la certificările produsului)
Câteva sigle uzuale pe care le puteți descoperi pe ambalajele unor produse, reprezentând/dovedind existența respectivelor certificări (sursa foto):
Colț dreapta sus - „Certified Vegan” este sigla Vegan.org (certificare de USA)
Colț stanga-jos - sigla Vegan floarea soarelui este sigla „The Vegan Society”
Mijloc dreapta - sigla Vegetarian Society certificare produse Vegetariene (pot conține produse animale dar care nu au dus la moartea animalelor).
Celelalte sigle (cu iepurași) sunt certificări „cruelty-free” ale diverselor autorități de certificare din lume.



Este acum mai clar faptul că termenii acoperă aspecte diferite.
Cea mai des întâlnită confuzie este legată de „cruelty-free” și „vegan”. Un produs „cruelty-free” nu a fost testat pe animale, însă poate să conțină ingrediente de origine animală (dacă nu are și certificarea Vegană). Unele surse chiar explică faptul că un produs vegan poate fi de fapt testat pe animale. Totuși, dacă verificăm politica de certificare, putem afla cu certitudine.

Spre exemplu, „The Vegan Society”, cea mai importantă societate de certificare Vegană din Europa, menționează următoarele: „Produsele înregistrate cu Marca Vegan nu conțin ingrediente animale și nici ingredinete testate pe animale.” Dacă intrăm în detaliile și criteriile de certificare, găsim următoarele informații suplimentare legată de testele pe animale: „Dezvoltarea și/sau producerea produsului, respectiv a ingredientelor trebuie să nu implice (sau să fi implicat) teste pe animale făcute de producătorul în cauză sau făcute companii în numele producătorului (...)”. Cu aceste aspecte menționate, se acoperă și cazul în care producătorul ar folosi ingrediente ce au fost testate pe animale în prealabil, de terțe părți.
Sigla lor este Vegan-floarea soarelui (pe poza cu sigle).

Certificarea „Vegan” din USA (vegan.org), menționează în standardul de certificare: să nu conțină niciun ingredient de origine animală; niciun test pe animale la producător, manufacturier sau terțe părți; procesul de producție (produs și ingrediente) să nu utilizeze niciun element de origine animală.
Sigla lor este „Certified-Vegan” (pe poza cu sigle)

Majoritatea producătorilor „serioși” au mai multe certificări și pot avea spre exemplu certificare „Cruelty-free” pentru toată producția, dar poate nu toate produsele lor sunt Vegane.
Spre exemplu, în imagine avem un produs cosmetic de la Manna, care ce este certificat Vegan (semnul vegan) respectiv Cruelty-free (iepurașul) certificarea aceasta fiind data Cruelty Free International







Deși nu putem spune cu certitudine că un produs Bio este Vegan, putem să verificăm ingredintele, să nu fie de origine animală. De asemenea, dacă nu are certificare Cruelty-free și nu are nici o certificare Vegană (de la o autoritate precum The Vegan Society), trebuie să ne informăm asupra mărcii, dacă producătorul își asumă faptul că nu se fac teste pe animale. Spre exemplu, informații despre ingredinte și teste pe animale, pentru produsele Alverde, vândute de magazinele DM. 

Îți doresc un shopping placut, etic, responsabil, inspirat!
... și câteva recomandări ... așa de inspirație ;)


Resurse:
https://www.vegansociety.com/take-action/ask-vegan-trademark
https://www.vegansociety.com/your-business/vegan-trademark-standards
http://vegan.org/vegan-certifications/
https://www.vegsoc.org/
https://jurnalbio.wordpress.com/ce-sunt-produsele-bio/
http://ethicalelephant.com/crueltyfree-vs-vegan/
https://produse-strict-vegetariene.blogspot.ro/2015/09/cosmetice-vegane-in-romania.html
http://www.veganbeautyreview.com/2014/03/crueltyfree-logos.html
https://www.crueltyfreeinternational.org/LeapingBunny

No comments:

Post a Comment