Saturday, January 28, 2017

7 zile de „cură” pentru minte și suflet

Zilnic vedem pe internet și pe rețelele de socializare multe multe citate inspiraționale, despre gândire pozitivă, recomandări... le citim, le apreciem, poate ne-am dori ca unele să impacteze felul nostru de-a fi ... și apoi le uităm, la fel de repede cum le-am citit. Oare ele rămân în subconștient? Oare chiar le aplicăm vreodată?
Probabil că nu... doar dacă încercăm să le aplicăm în mod conștient, până ne intră în obicei, până se integrează în felul nostru de a fi.

Vă propun o săptămână altfel, punerea „în practică” a 7 citate desebite, inspiraționale.
Pentru fiecare zi a săptămânii voi alege o temă, o deprindere pozitivă pentru noi și pentru sufletul nostru, inspitată dintr-unul sau mai multe citate celebre.
Hai să vedem ce iese!
... și pentru că orice „dietă” începe de luni :) , hai să începem în avans, de duminica!

1. Duminică - „Încearcă ceva nou, în fiecare zi!”

Citisem undeva, mai demult, un fel de „antidot pentru plictiseală” și anume că, în fiecare zi este bine să incerci ceva nou sau să reiei o activitate care-ți face placere, dar pentru care n-ai mai avut timp demult...
Poate e momentul să înveți un sport nou, sau să reiei un hobby mai vechi. Poate o piesă nouă de teatru sau spectacol? Să dansezi (...ca și când nimeni nu se uită, vorba unui alt citat cunoscut 😊) ?
Eu ma gândesc la pictură...
După cum spunea și Pablo Picasso: „Rolul artei este de a șterge praful cotidianului de pe suflet.”

Alege ceva ce-ți face plăcere, ceva pentru sufletul tău!




2. Luni - „O carte deschide mintea, ușurează inima și vorbește sufletului.” (Jason Ellis)

Cicero spunea că „O încăpere fără cărți este ca un trup fără suflet.”.
Frigul de afară, ne îndeamnă să căutăm în bibliotecă o carte „de suflet” și ne cuibărim în pătura preferată, alături de un ceai fierbinte. Hrană pentru minte și suflet!

Tu ce carte îți alegi?



3. Marți - „Bucură-te de lucrurile mărunte în viață, pentru că într-o zi vei privi înapoi și vei realiza că erau lucruri mari.” (Kurt Vonnegut)

De cele mai multe ori, lucrurile cu adevărat valoroase nu pot fi cumpărate, nu costă nimic decât timpul tău, dar din păcate nici nu durează o veșnicie. Contrar naturii noastre umane (de a nu aprecia ceea ce avem până ne lipsește), hai să reinvățăm să apreciem clipele mici dar magice, momentele pe care le luăm drept „obișnuite”, în loc să le acordăm creditul meritat.
Ce apreciezi astăzi, deci?
Un zâmbet de la o persoană dragă, o seară liniștită în familie, un pahar de vorbă cu un prieten vechi, o plimbare cu persoana iubită? Sau poate un moment de joacă cu animăluțul de companie...



4. Miercuri - „Atunci când vorbești, repeți ceea ce știi deja; dar atunci când asculți, s-ar putea să înveți lucruri noi.” (Dalai Lama)

În cartea sa, „Cele 7 obiceiuri ale oamenilor eficienți”, Stephen Covey afirmă că
„Majoritatea oamenilor nu ascultă cu intenția de a înțelege, ci ascultă cu intenția de a răspunde.”

Astăzi ne deschidem mintea și ne propunem să fim „buni ascultători”, să exersăm ascultarea activă. Este o ocazie bună să aflăm și să învățăm lucruri noi. Chiar dacă nu tot timpul suntem deacord cu părerile celor din jur, nu pierdem nimic dacă îi ascutăm și incercăm să înțelegem perspectiva lor asupra lucrurilor. Exersăm empatia, face bine sufletului și ne face o idee mai buni. 😉




5. Joi - „Nu poți avea o viață pozitivă cu o gândire negativă.” (Joyce Meier)

Deși în viața de zi cu zi nu putem schimba faptele, putem schimba filtrul personal prin care le vedem și atitudinea cu care le trăim. După cum spunea și Abraham Lincoln: „Putem să ne plângem că tufișurile de trandafiri au spini, sau putem să ne bucurăm că tufișurile cu spini au trandafiri!”
Gândirea pozitivă accentuează proverbiala „jumătate plină a paharului”: putem să fim aceia care se simt bine la o petrecere nereușită, doar apreciind compania amicilor; sau cei care, în loc să renunțe, învață dintr-un eșec profesional sau personal; sau cei care vin cu o soluție bună când ceilalți sunt preocupați să vadă doar problemele.

Așadar, vă încurajez să vă bucurați de trandafiri chiar dacă au spini! Și să vedeți soluții acolo unde ceilalți văd probleme!



6. Vineri - „Nu poți trăi o zi perfectă fără să faci ceva pentru cineva care nu te va putea răsplăti niciodată.” (John Wooden)

Este timpul pentru un act de caritate, mai mare sau mai mic, în funcție de posibilități... de la a oferi hrană unui animal părăsit și până la a-l adopta, de la a face o donație până la a participa la evenimente caritabile, orice astfel de experiență ne va aduce în suflet sentimente pozitive, deoarece acțiunea noastră, a mea, a ta, a avut un impact bun în viața cuiva.



7. Sâmbătă - „Călătoria este singurul lucru pe care îl cumperi, care te face mai bogat!”

Călătoriile îți îmbogățesc experiența de viață și totodată sufletul... de când nu ai mai „luat pulsul” unui loc nou?! Cred că e timpul pentru o mică escapadă de weekend! 😊 Sau, cel puțin, un prim pas către esența acestui citat, planificarea unei călătorii în viitorul nu foarte îndepărtat, ba chiar apropiat! Fie că destinația ta de vis este o plajă la mare, un vârf de munte, o țară cu o cultură diferită sau un oraș încărcat de istorie, iți urez: Spor la planificat! Și nu uita: „Colecționează momente, nu lucruri!”



Să începem o săptămână altfel, cu voie bună, gândire pozitivă, o săptămână originală, inspirată, relaxantă pentru suflet și minte! Și un ultim citat al lui Goethe, care ne îndeamnă să trăim prezentul, să traim momentul: „Nimic nu valorează mai mult decât ziua de azi.”



Resurse pentru citate:
http://www.business2community.com/communications/truly-listen-someone-instead-listening-respond-01023899#CKSKitUzAS3hSsQ2.97
http://www.borcanulcucitate.ro
http://www.lifehack.org/articles/lifestyle/try-something-new.html
https://wiganlanebooks.co.uk/blog/book-quotes/a-room-without-books/
http://becauseimaddicted.net/2015/08/quotes-inspire-travels.html
https://1cartepesaptamana.ro/citate-impresionante-inspirationale/
http://www.goodreads.com/quotes/471392-enjoy-the-little-things-in-life-because-one-day-you-ll
https://www.brainyquote.com/quotes/topics/topic_positive.html
http://www.goodreads.com/quotes/tag/positive-thinking

No comments:

Post a Comment