Sunday, April 23, 2017

Amsterdam, un oras eco și vegan-friendly, prietenos cu mediul și cu veganii :)

Fiecare concediu, fiecare incursiune într-o locație nouă, este în fond o întâlnire cu o nouă mentalitate, alte obiceiuri și, de multe ori, alte valori. Pentru mine, este totodată un prilej de a descoperi specificul locului și de a explora opțiunile stilului de viață și de alimentație vegan. Prin urmare, am inclus și această direcție în „tema de casă” pentru pregătirea concediului în Amsterdam. Pe lista lungă de obiective turistice, muzee, parcuri și alte locuri de explorat, am adăugat câteva restaurante vegane, vegetariene și vegan-friendly și câteva shop-uri vegane.

Pe lângă Happy Cow, o pagină (și aplicație pentru telefon) deosebit de utilă pentru a găsi restaurante vegetariene în orice locație și review-uri la acestea, o altă resursă importantă peste care am dat, este o pagină web dedicată stilului de viață vegan în Amsterdam, cu numele mai mult decât sugestiv 😉 Vegan Amsterdam
În cele câteva zile petrecute acolo, am descoperit că Amsterdamul este bogat în opțiuni, atât culinare cât și în materie de magazine, shop-uri vegane, de îmbrăcăminte, încălțăminte, cosmetice. Aceasta a fost de fapt și pentru mine noutatea, pentru că până acum singurele magazine de încălțăminte vegană pe care le-am vizitat erau  cele online. 😋 

Am să vă povestesc, pe scurt, câteva experiențe care mie mi-au plăcut, care m-au inspirat în a scrie această postare și pe care le-am grupat în 5 idei principale.

1. Rețeaua de hoteluri Conscious sunt eco-friendly, au un design așa-zis „verde”, ecologic și sustenabil, promovând totodată aceste valori. Plățile se fac doar pe bază de card și oferă un mic dejun organic (nu vegan, doar vegan-friendly).

2. În Amsterdam am asistat la o „inversare” a priorităților în trafic. Pistele de biciclete sunt prezente pretutindeni (cel puțin în zona centrală), sunt bine marcate și întreținute și foarte, foarte circulate, bicicletele având prioritate! Majoritatea masinilor sunt electrice sau hibride.


3. Dintre magazinele cu produse vegane, am ajuns pe la Vega Life un magazin micuț unde se pot găsi încălțăminte, îmbrăcăminte, cosmetice și alte produse. Un alt magazin care mi-a placut este Dogo Store, iar produsele lor (pantofi și poșete) sunt vegane, fair-trade, cu un design amuzant și creativ.

4. Se găsesc o mulțime de mici restaurante vegetariene (inclusiv de tip „fast-food”). Departe de mine gândul de a promova fast-food-urile, fie ele și vegane, însă e bine de știut. Alchemist Garden este un mic restaurant cu opțiuni raw-vegane, pentru mine o foarte interesantă experiența culinară, pentru că nu mânânc raw foarte des. Golden Temple, un restaurant vegetarian cu specific indian are un design interior foarte primitor. Multe alte localuri precum Bagles & Beans sau Dignita au opțiuni vegetariene/ vegane în meniu, cu lapte și iaurt vegetal.

5. Pe final am lăsat probabil cea mai plăcută experiență din incursiunea în latura vegană a Amsterdamului. Am avut plăcerea de a lua parte la o cină gătită, prezentată și servită de Chef-ul Vegan de la Vegan Sundays. A fost o experiență interesantă atât din perspectiva gastronomică, cât și socială. Cina a fost gândită a avea loc la o mese comune având astfel ocazia de a cunoaște alți participanți, de a schimba păreri, idei și experiențe de viață. Toate ca toate dar desertul (dreapta jos in poza)... desertul m-a cucerit de-a dreptul! 💖


În concluzie, dacă pe viitor veți opta pentru o vacanță sau cel putin un city-break în Amsterdam, cu siguranță nu veți rămâne dezamăgiți de localurile și opțiunile vegane pe care le veți găsi pe acolo. Pentru mine incursiunea a reprezentat o serie de experiențe plăcute și noutăți în stilul de viață vegan, care este mult mai accesibil locuitorului vest-european, ceea ce m-a și determinat să scriu această postare! Am plecat cu o oarecare părere de rău că în orașul meu nu există atâtea alternative culinare vegane (în restaurantele clasice). Totusi, cererea influențează oferta, așa că mi-am propus ca, ori de câte ori am ocazia, să întreb sau să cer alternativele vegetale, poate le dau idei 😏 sau poate unele localuri chiar mă vor surprinde într-un mod plăcut.

Enjoy!

No comments:

Post a Comment