Sunday, March 19, 2017

O aventură de 30 „escape games”, prin Europa

Jocurile de evadare (Escape Games) au luat amploare în ultimii ani în Europa, ajungând și-n multe orașe din România. Pe scurt, tu și echipa ta aveți la dispoziție 60 de minute să evadați dintr-o încăpere, pornind de la un scenariu de joc, sau „povestea camerei” și rezolvând puzzle-uri logice, căutând indicii, coduri și chei, legând informațiile între ele, ducând la capăt misiunea jocului respectiv. Fiecare joc este interesant în felul lui, fie că „rezolvi un caz”, „dezamorsezi o bombă”, „jefuiești o bancă” sau „evadezi dintr-un laborator”, fiecare aduce ceva nou, interesant și intrigant, care îți pune la încercare, ție și echipei, capacitățile de gândire, de lucru în echipă.
Noi le-am descoperit cu vreo 3 ani în urmă, în primăvara anului 2014, într-un Euro-trip. Eram în Praga și, la recomandarea prietenului de nădejde, pe numele său Tripadvisor, am încercat jocul MindMaze. Eram o echipă de 3 oameni, confuzați de împrejurări 😆, nicicare dintre noi nu mai jucaserăm și nu știam exact ce implică un astfel de joc. Un moderator urmărește jocul în permanență și acompaniază echipa cu indicii, la cerere. În cele 60 minute petrecute în cameră, am reușit să ne orientăm și să rezolvăm o mare parte din provocări, însă n-am reușit să ne atingem scopul final, acela de a evada. După acest „bobârnac” în orgoliu 😔, a urmat o perioadă de „antrenament virtual”. Descoperisem o serie de aplicații, jocuri de tip Escape Games pentru telefon. Odată ce îți formezi niste idei, niște metode, știi cam ce trebuie să urmărești, toate informațiile și ideile se leagă mai ușor. În plus, discuțiile cu coechipierii, schimbul de informații sunt cruciale în rezolvarea misterelor din camerele de joc reale.A urmat o adevărată „vânătoare” de jocuri, prin Europa. Al doilea joc,  în Viena, ne-a adus și primul „record”: o evadare reușită, în 45 de minute, cu 15 minute rămase! Următorul „eșec” 😛 un scenariu cu 3 încăperi succesive, fără lumină doar cu lanterne și cu un maraton de seifuri și cifruri la final, ne-a demonstrat că o echipă de doi oameni este cam mică pentru unele jocuri. Un aspect important este adaptarea numărului de participanți la dificultatea jocului. Dacă sunt prea puțini, devine foarte dificil, dacă sunt prea mulți e prea înghesuială. Fiecare cameră are un număr minim și maxim recomandat. În general, o echipă de 3-4 este ideală.
Ne-am făcut un „obicei” ca oriunde mergem în Europa, împreună cu mai mulți amici, să căutăm Jocuri de Evadare. Astfel că am mai „evadat din cotidian” în Budapesta, Szeged, Belgrad, Bratislava. În orașe precum Budapesta (unde au și apărut de fapt) sau Viena, există în prezent o multitudine de firme care se ocupă cu asta, oferind o paletă foarte variată peste 100 de camere. Pe parcurs jocurile de evadare au prins și în România, la început în Cluj și București iar mai apoi și în alte orașe. Am continuat seria „evadărilor” cu diverse jocuri din Timișoara, Cluj, Oradea, Arad, Sibiu, Constanța. De curând am ajuns la evadarea #30 (SherLockd din Viena) și plănuim evadările 30+! Deși nu chiar toate evadările au fost un succes, suntem mereu entuziaști să încercam un joc nou, un scenariu nou care ne antrenează capacitatea cognitiva, imaginația, logica și lucrul în echipa!

O mare parte dintre cele încercate de noi au fost schimbate între timp cu alte scenarii (odată jucat un scenariu, nu mai poate fi jucat de către aceiași jucători a doua oară așa că de regulă un scenriu se schimbă cel târziu odată la un an). Am sa las totuși mai jos niște recomandări, dintre cele care ne-au plăcut mai mult, în caz că doriți să adăugați puțină sare și piper, următorului „city-break”.
O căutare pe Tripadvisor va întregi bineînțeles lista de opțiuni.

Unele jocuri funcționează în regim de franciză, adică veți putea găsi aceleași jocuri, aceleași camere, în mai multe orașe. O firmă are de regulă 2, 3 sau chiar mai multe jocuri (camere), așa că puteți opta în funcție de temă sau dificultate, ori le puteți juca pe rând, pe toate 😉 
Îmi amintesc un „record” amuzant când am rezervat două jocuri (două camere), însă echipa a fost atât de inspirată încât am reușit să evadăm din ambele într-o singură oră. Acela a fost un caz mai special, jocurile erau de nivel începător. În funcție de scenariu, de membrii echipei, de prezență de spirit, de ajutorul moderatorului, se întâmplă să evadăm cu timp record, să evadăm la limită, în ultimele minute.. sau chiar să nu reușim evadarea. Dintre toate scenariile jucate, unul ne-a rămas în minte, ca și cel mai interesant, intrigant și mistic joc, din care am și evadat cu succes, Camera lui Da Vinci (PanIQ Room, Bratislava).

Enjoy! Sau spor la evadat!

No comments:

Post a Comment