Tuesday, February 7, 2017

5 idei de spectacole inedite, de neratat!


Preferințele noastre culturale și de petrecere a timpului liber sunt foarte variate, iar opiniile subiective, cu atât mai mult când este vorba de artă, de spectacol. Totuși, există trupe de artiști, ale căror show-uri depășesc sfera unui spectacol clasic, obișnuit, similar cu ”ceva ce ai mai văzut” și întră în sfera spectaculosului, în sfera ineditului. Talentul artiștilor pus într-un concept unic de spectacol (fiecare unic in felul său) conferă recunoaștere și apreciere la nivel european și chiar mondial: spectacole inedite, de neratat!

Ocazia de a vedea un astfel de spectacol, se ivește poate odată pe an, când aceste trupe ajung în turneu în România. Prin urmare, biletele se achiziționează din timp, pentru că „dispar” foarte repede, uneori nu se mai găsesc bilete chiar cu 1-2 luni înainte de data spectacolului.

Atunci cand afli că vin într-un oras din apropiere, iei biletul din timp și planifici excursia!

Mă gandeam să prezint un top-5 al trupelor ale căror spectacole m-au impresionat și m-au inspirat în a scrie această postare. Totuși, fiind atat de diferite și acoperind arii diferite (patinaj, acrobație, muzică, dans) nu am reușit să le pun într-o ordine, într-un top, așa că le voi prezenta aleator 😊 


Poate nu în fiecare an, dar ocazional trupa de balet pe gheață din Sankt Petersburg ajunge și în țara noastră, cu piese celebre precum ”Spărgătorul de nuci”, ”Lacul lebedelor” și altele.
Pe lângă talentul artiștilor, factorul ”wow” vine din îmbinarea armonioasă între balet și patinaj.


De câțiva ani acest binecunoscut ansamblu este prezent în orașele mari din țară înaintea Sărbătorilor de iarnă, cu un concert de Crăciun.
Această experiență se poate transforma într-un cadou extraordinar, de suflet, pentru o persoană dragă.


Trupa Lord of the Dance aduce un show de muzică și dans irlandez, concept creat și regizat de celebrul dansator Michael Flatley. În ultimii ani, spectacolul lor, ”Dangerous Games”, celebru în lume, a ajuns și în România. Pentru mine, spectacolul acesta este, de la început până la final, un mare ”wow”; un wow dat de forța și totodată grația dansurilor irlandeze. Trebuie să recunosc că, dorința de a învăța mișcările m-a acompaniat pe tot parcursul spectacolului! 😏 


Acest concept inovator de circ este bazat exclusiv pe numere cu acrobați, fără animale. Fiecare show al lor are o poveste, costume colorate și fanteziste, iar numerele de acrobație te țin cu sufletul la gură, Formația Cirque du Soleil acompaniază fiecare dintre aceste povești-spectacol. Cu siguranță ați auzit despre (sau ați văzut), spectacolul Alegria. Cirque du Soleil a pornit din State, devenind cunoscut și apreciat la nivel mondial. În prezent, organizează reprezentații în toată lumea, inclusiv în București, dar și în alte capitale apropiate (Belgrad, Budapesta, Viena). Show-urile lor diferă de la un an la altul, chiar și de la un oraș la altul.


Considerat cel mai impresionant spectacol de patinaj artistic din lume, reunește mari patinatori, regi și regine ale gheții, sub ”bagheta” faimosului Evgeni Plushenko. Numerele lor  îmbogățite și reinventate de la un an la altul, te uimesc în permanență. Recent am avut ocazia să privesc un spectacol Kings on Ice care îmbina numerele spectaculoase cu muzia simfonică live, a maestrului violonist Edvin Marton și a sa vioară Stradivarius.

Spectacolele trupelor enumerate mai sus pot fi disponibile doar în București, sau și în alte orase mari, culturale, precum Cluj, Timișoara. Spre exemplu Cirque du Soleil ajunge anual doar în București, în timp ce Kings on Ice au extins anul trecut reprezentațiile, ajungând și în Cluj. Celelalte trupe ajung și în Timișoara și alte orașe mari. Pentru zona de vest, unele orașe Europene (Viena, Budapesta, Belgrad) sunt mai apropiate decât Bucureștiul așa că merită luate în considerare.
Pentru a găsi un spectacol, se pot urmări anunțurile locale, fie se pot căuta pe platformele online de bilete (gen Eventim), fie se pot urmări datele și locațiile spectacolelor direct pe paginile web ale trupelor. 

Nu am reușit să fac un top al celor prezentate, însă pot spune că, dacă aș putea să aleg un singur bilet, la un singur spectacol, mi-ar fi foarte greu să ma decid. Bătălia cea mare s-ar da între dansurile irlandeze, maeștrii pe gheață și circul cu acrobații, adică ultimele trei trupe prezentate!

Te invit să nu ratezi următorul spectacol din apropierea ta! It's show time! 😏No comments:

Post a Comment