Friday, January 20, 2017

De la Teoria Relativității, la Vegetarianism

Ce-ți vine în minte atunci când auzi numele „Albert Einstein”?
... Geniu, om de știintă german, câștigător al premiului Nobel pentru Fizică, Teoria Relativității, formula celebră: E=mc² și poate alte informații culese pe parcursul anilor de studii... 
Recent i-am văzut numele într-o listă pe tema „Vegetarieni Celebri”, alături de Leonardo da Vinci, Nikola Tesla și alte nume cu rezonanță. 
Am luat informația ca atare, cu o ușoară satisfacție de a avea o filosofie de viață ușor similară cu cea a unui geniu. Când îi auzeam numele nu mă mai gândeam la Teoria Relativității, ci îmi veneau în minte o serie de întrebări legate de celălalt aspect, nu cel studiat la școală: Cum a devenit vegetarian? Ce l-a determinat? Ce l-a motivat?

Așa că, mi-am propus o incursiune în viețile câtorva genii recunoscute, mai departe de teoriile care i-au făcut celebri și mai aproape de latura lor umană.

Einstein a devenit vegetarian doar în ultima parte a vieții sale, dar el a susținut, pe parcursul vieții sale conceptul si beneficiile acestui stil de viață. Afirma că întotdeauna a consumat carne cu „conștiința încărcată” și întotdeauna a avut impresia că „omul nu s-a născut să fie carnivor”. Filosofia sa în acest sens, este exprimată intr-un citat celebru: „Nimic nu va aduce beneficii sănătății și nu va crește șansele de supraviețuire pe Pământ, precum evoluția către o dietă vegetariană.”


Nikola Tesla și Thomas Edison - doi mai inventatori care au fost și contemporani. Ambii au adoptat pe parcursul vieții o dietă vegetariană, Tesla renunțând treptat, de-a lungul anilor, la carne iar Edison în urma unei boli, ca și tratament. Se spune că după tratament a rămas fidel dietei și un susținător al animalelor: „Până renunțăm a face rău ființelor vii, suntem încă sălbatici.”

Leonardo da Vinci - pictor, sculptor, inventator celebru și interesele lui nu s-au oprit doar aici. Pe parcursul vieții a fost interesat și de știință, inginerie, matematică, biologie, muzică, literatură, geologie, astrologie și nu în ultimul rând, vegetarianism. Se spune că iubea animalele și obișnuia să cumpere păsări și să le elibereze. Remarcabil pentru perioada în care a trăit (1452 - 1519), este că a pus problema moralității, dacă este etic consumul de animale, nefiind necesar pentru organim. 

Am ales doar câțiva oameni celebri, cu a căror muncă am „făcut cunoștință” pe parcursul vieții, a căror muncă m-a impresionat și inspirat. 
Lista personalităților care au crezut, pe parcursul vieții, în vegetarianism nu se oprește aici. 
Te invit să descoperi și alți vegetarieni celebri, chiar și contemporani! ;)



Resurse:
http://www.ivu.org/history/northam20a/einstein.html
http://www.ivu.org/
https://ro.wikipedia.org/wiki/Albert_Einstein
https://ro.wikipedia.org/wiki/List%C4%83_de_vegetarieni
https://en.wikipedia.org/wiki/Leonardo_da_Vinci
https://en.wikipedia.org/wiki/Personal_life_of_Leonardo_da_Vinci#Vegetarianism
http://www.elephantjournal.com/2011/02/the-worlds-greatest-geniuses-are-vegetarians/

No comments:

Post a Comment